Hoppa till innehåll
LDG byggnad natt

Vi lyser upp i rött för att uppmärksamma vår bransch

30 september 2020
Nyheter

När mörkret föll i dag, den 30 september, lyste anläggningen Louis De Geer konsert & kongress upp i rött. Det är en del av ett världsomspännande event som sker i 24 länder på fem kontinenter för att visa att vi finns och att något drastiskt måste göras för att rädda evenemangsbranschen.

Bakom eventet ligger gräsrotsrörelsen We Make Events som startats för att uppmärksamma en hel bransch som håller på att utplånas i sviterna av coronapandemin. I mars 2020 stängdes vår värld ner. Det har gått mer än 6 månader och restriktionerna gällande publika evenemang kan äntligen komma igång från och med 15 oktober.

Evenemangsbranschen har drabbats hårdare än många andra branscher då det har varit i princip omöjligt att ställa om till annan verksamhet. Mässor, event, konserter och sportevenemang har alla varit inställda i ett drygt halvår.

– Vi har drabbats extremt hårt. Sedan restriktionerna infördes har alla konserter och andra publika evenemang flyttats framåt i tiden eller ställts in. Även de flesta konferenser har skjutits på eller ställts in trots att de egentligen inte omfattas av restriktionerna. Vi kände stor glädje i tisdags när regeringen kom med beskedet om en ändring av förbudsförordningen. Ändringen innebär att vi åtminstone kan avsluta året med julshow och julbord, säger Liselotte Andersson, VD på Louis De Geer konsert & kongress i Norrköping.

Det är inte bara Louis De Geer som drabbats av det inte varit några evenemang i huset på ett halvår. Som en följdeffekt, när konsert- och konferensgästerna uteblir till staden, påverkas restauranger, handeln och hotellen. Ett normalår spenderar Louis De Geers besökare ca 60 mkr på ”stan” i form av shopping, restaurangbesök och hotellnätter.

– Vi är vana vid att sätta strålkastarna på andra som vill synas, men nu är det vår situation – och alla människor omkring oss som livnär sig inom eventbranschen – som behöver uppmärksammas, avslutar Liselotte Andersson.

Relaterade nyheter

12 april 2024

Besöksnäringsforum

I onsdags den 10 april hade vi besöksnäringsforum här på Louis De Geer. En dag fylld med möten mellan människor...

9 april 2024

Fotbollströjefredag

Förra året instiftade Barncancerfonden Fotbollströjefredag, en manifestation i kampen mot barncancer. Den 12 april är det dags igen. Vi på...