Majgull Axelsson är en av Sveriges mest erfarna och lästa författare. Med en bred bakgrund som journalist skrev hon med flera sakprosaböcker innan det var dags för debutromanen Långt borta från Nifelheim 1994. Hennes genombrott kom med Aprilhäxan 1997 som belönades med Augustpriset. Hennes senaste roman Svalors flykt kom ut 2023 och utspelar sig i Norrköping.

Vad?I ett författarsamtal med Mats Granberg
När?27 januari

HENRIK JOHNSSON är författare, översättare, producent och programledare som under snart tre decennier har jobbat med tv, radio och litteratur. Från receptionist på SVT Sporttill att producera över 90 avsnitt av Sommar i P1 är han en av Sveriges mest välkända kulturpersonligheter. Han har tidigare översatt Andre Agassis Öppen: en självbiografi (2019) samt varit med och skrivit bland annat Makt – Lös med Mona Sahlin (2020), Peter Jöbacks Att bära sig själv (2021) och Sluten (2022) med Robin Söderling. Henrik har även podden ”Natti, Natti ihop med Mark Levengood. En podd vill få lyssnaren att somna.

”Ett bra avsnitt hör man inte klart, vi vill inte vara roliga, bara sövande”. Nu är han högaktuell med boken
GULDET, som är en nära berättelse inifrån det svenska hopplandslaget under den historiska finaldagen. Från de intensiva tävlingsmomenten till fördjupning i relationen mellan häst och ryttare är det en unik och intim inblick i ett av Sveriges största sportögonblick.

Vad?Håller föredrag om sin nya bok GULDET och sin erfarenhet som poddare
När?27 januari

Kjell Westö är en finländsk svenskspråkig författare, född 1961 i Helsingfors. Han debuterade 1986, genombrottet kom med romanen Drakarna över Helsingfors 1996. Westö, som också skriver poesi, noveller och krönikor, är mest känd för sina romaner med sina Helsingforsskildringar, till exempel Den svavelgula himlen från 2017. Andra romaner utspelar sig under krigstid i Finland, som exempelvis Hägring 38 (2013) och hans nya roman Skymning 41. Kjell Westö har fått många priser i både Finland och Sverige.

Hans böcker har översatts till fler än 20 språk.

Vad?I ett författarsamtal med Mats Granberg
När?27 januari

”En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren.”

Så inleds en av årets mest hyllade och lästa romaner i Sverige, Andrev Waldens ”Jävla karlar” om en minst sagt brokig uppväxt i Norrköping. Nu återvänder författaren till barndomens och romanens stad för ett samtal på Bok- och poddfestivalen.

Bok- och Poddfestivalen 2024 hålls på Förintelsens minnesdag, och då kommer också Margits nya bok ut. Den heter Hand i hand med barnen till Treblinka och bygger på verkliga händelser. Huvudperson är den polsk-judiska läkaren Janus Korczak som drev ett barnhem i Warszawas judiska ghetto under andra världskriget,

Margit Silberstein är född 1950 i Norrköping. Hon har arbetat som journalist sedan mitten av 70-talet och som politisk kommentator sedan 90-talet, bland annat på Sveriges Radio och på Sveriges Television. Hon har också skrivit den självbiografiska boken Förintelsens barn.

Vad?I ett författarsamtal med Mats Granberg
När?27 januari