Om konserten

Biljetterna släpps 25 oktober.

Mahlers Symfoni nr 9 är verkligen mytomspunnen och den som får höra den live glömmer det inte i första taget. En gripande säsongsavslutning med chefdirigent Karl-Heinz Steffens!

Symfoni nr 9 blev Mahlers sista fullbordade symfoni. Som en mäktig och vacker uppgörelse med livet efter detta, slutar verket i en färd ut i tystnaden. Slutet av symfonin är så svagt att det knappt hörs, men samtidigt något av det mest storslagna som Mahler komponerade. Finalsatsens sista ackord har anvisningen ”ersterbend”, utdöende, och fermattecken, vilket innebär att dirigenten kan hålla ut det så länge situationen och stämningen kräver – även efter det att tonerna dött ut. Musiken löses långsamt upp i ett magiskt ingenting och det som uppstår är en av musiklitteraturens mest laddade och betydelsebärande tystnader. Men Mahler fick aldrig uppleva detta. Symfonin uruppfördes först i juni 1912, drygt ett år efter hans död.

Program

Gustav Mahler Symfoni nr 9

Om konserten

Edvard Grieg, Franz Liszt och Johannes Brahms – tre mycket olika tonsättare i ett och samma program.

För Grieg spelade folkmusiken en stor roll i hans musikaliska identitet och han ville hitta ett nationellt tonspråk som kontrast till det, i hans tycke, likriktade ideal som lärdes ut på konservatorierna. Franz Liszt tog pianospelet till helt nya nivåer, och som tonsättare utforskade han ständigt musikens möjligheter. Konst och litteratur var viktiga inspirationskällor. För Brahms var tyska folkmelodier en viktig inspirationskälla för det egna skapandet men han tog också starka intryck av den romska folkmusiken som han lärde känna redan som tonåring.

Grieg använde originalmelodier i sina verk, medan Brahms lät folkmusiken inspirera hans egna originalteman på ett sofistikerat sätt.

Vid den här konserten får vi uppleva allt från Griegs färgrika orkestrering av Fyra norska danser, via Liszts Pianokonsert nr 1 med den övermänskliga och dundrande pianostämman som har gjort verket odödligt till Brahms fulländade integrering av folkliga motiv i Symfoni nr 2 där väl ingen missar tonsättarens citat ur sin egen vaggsång Slumra in i första satsen. 

Program

Edvard Grieg Fyra norska danser
Franz Liszt Pianokonsert nr 1
Johannes Brahms Symfoni nr 2


Lyssna på P2 Musikhistoria om Franz List – världens första rockstjärna. 

Om konserten

I den här konserten får vi höra verk både av och med den unge, franska pianisten och kompositören Thomas Enhco. Vi får höra Enhco i Ravels Pianokonsert i G-dur samt som solist i sin egen rapsodi för piano och orkester.

Mot slutet av sin karriär arbetade Maurice Ravel på sina båda inbördes mycket olika pianokonserter, den mörka och mardrömslikt tragiska ”vänsterhandskonserten”, och en i G-dur; briljant, sprudlande solig, full av artisteri och en del sarkasm. Ravel inspirerades gärna av andra, samtida tonsättare. Under en turné i USA kom han i kontakt med Gershwins musik, vilket har satt sina avtryck i pianokonserten. Det går att höra drag av jazz och solostämman ger känslan av ren improvisation.

Symfoni nr 5 är en av Dmitrij Sjostakovitj mest spelade. Sjostakovitj skrev sin femte symfoni under en tid då han var utsatt för starka politiska påtryckning från den sovjetiska regimen. Symfonin gjorde succé redan vid uruppförande 1937, med sitt raka tonspråk och heroiska final. Men i musiken finns det också inslag av både vemod och sarkasm. 

Program

Maurice Ravel Pianokonsert G-dur
Thomas Enhco Rhapsodi för piano och orkester
Dimitri Sjostakovitj Symfoni nr 5

Om konserten

Om filmen

En animerad film för hela familjen om Krösus Sork som hittar guld i bävrarnas damm. För att riva dammen och få guldet lurar han häxans dotter Lova att trolla bort Bamse. Med Bamse borta är det upp till alla barn att hjälpas åt för att stoppa Krösus, men för att göra det måste man vara sams.

Om konserten

Om filmen

En animerad film för hela familjen om Krösus Sork som hittar guld i bävrarnas damm. För att riva dammen och få guldet lurar han häxans dotter Lova att trolla bort Bamse. Med Bamse borta är det upp till alla barn att hjälpas åt för att stoppa Krösus, men för att göra det måste man vara sams.

Om konserten

Välkommen att möta nästa generations dirigenter som vid denna konsert tar sin masterexamen. I samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Om konserten

I den här konserten får vi bekanta oss med flera av de stora, italienska tonsättarna. Det blir operamusik ur Gioacchino Rossinis Den tjuvaktiga skatan och Giuseppe Verdis I vespri siciliani. Vi får också höra ett av verken i Ottorino Respighis älskade hyllning till staden Rom – Roms pinjer.

Som solist i Giovanni Bottesinis kontrabaskonsert från 1845 hör vi orkesterns egen kontrabasist Maria Sandlund. Såhär säger Maria om kontrabaskonserten: ”Den här konserten har följt mig sedan jag gick på musikhögskolan. Jag har spelat den många gånger i olika sammanhang, och jag tröttnar aldrig på den. Den har en vacker och lyrisk andrasats och en sprudlande tredjesats. Bottesini var kompositör och dirigent men också basist, så det var han som introducerade solokonserter för kontrabas. Han var en föregångare.”

Program

Gioacchino Rossini Den tjuvaktiga skatan, uvertyr
Giovanni Bottesini Kontrabaskonsert nr 2
Giuseppe Verdi I vespri siciliani, uvertyr
Ottorino Respighi Roms pinjer

Om konserten

Musik är ett språk som alla kan förstå. Som hela Östergötlands orkester vill vi ge alla som bor här musikaliska upplevelser att minnas med oss. Musikens språk är gränslöst och bygger broar mellan människor. Konserten speglar vårt mångkulturella samhälle och musiken som knyter oss samman. Det blir en spännande resa genom den klassiska musikens värld med dess nationella särdrag och kopplingar mellan olika länder.Välkommen till konserthuset i Norrköping för att lyssna på Norrköpings Symfoniorkester! Det går att boka både för grupper eller för personer som går själva. 

Konserten genomförs i samarbete med Portalen och SFI. 

Om konserten

I den här konserten får vi höra uruppförandet av ett orkesterverk av Tebogo Monnakgotla – säsongens tonsättare i fokus. Det blir även Mozarts femte violinkonsert med solisten Alva Holm och Dvořáks åttonde symfoni.

Mozarts Violinkonsert nr 5 framförs av Solistprisvinnaren från 2022 – Alva Holm. ”Mozarts femma är en klassiker för violinister och en otrolig utmaning och glädje att spela. Den har stora kontraster och en tredje sats som alltid är kul för både publik och musiker.”, säger Alva själv om konserten. Mozart skrev alla sina fem violinkonserter under året 1775, då han var 19 år. Finalen går i så kallad turkisk stil, som var populär i Wien vid den här tiden.

Antonín Dvořák komponerade sin åttonde symfoni några år innan han reste till ”nya världen”, Amerika. Symfonin är livsbejakande och naturnära, full av energi och glädje. Landsbygden var en stor inspirationskälla till symfonin, som växte fram under Dvořáks långa promenader i skog och mark.

Program 

Tebogo Monnakgotla Spring Tide Sketches 
W. A. Mozart Violinkonsert nr 5
Antonín Dvořák Symfoni nr 8

Om konserten

På sportlovet samlas musicerande ungdomar från hela länet och bildar Sportlovsorkestern. Några av Norrköpings Symfoniorkesters musiker coachar ungdomarna. Hårt repetitionsarbete resulterar i en härlig konsert med välkänd musik från både klassiska mästare, folkmusik och filmens värld. Kom och se framtidens stjärnor!