Efter många år av hårt arbete har Augustssons gamle stolte fabrikör gått i välförtjänt pension. Kvar står den trogna husan Berta (Jeanette Capocci) och den plikttrogne men något stressade förman Bergman (Mikael Riesebeck), redo att ta över och föra fabriken in i en ny era tillsammans med den godhjärtade – men kanske inte alltid lika skärpta – kamrer Putte (Jojje Jönsson).

Väldigt snart inser trion att ta hand om siffror och affärsstrategier är lättare sagt än gjort och man bestämmer sig för att anställa en direktör.
Valet faller på den charmige och drivne Filip Fjording (Peter Gröning) en slipad man med talets gåva som snabbt axlar ansvaret för fabrikens affärer.
Men bakom den charmiga fasaden döljer sig en lömsk plan. Fjording har nämligen snabbt insett att Berta, Bergman och Putte är mer än lovligt lättlurade, och han sätter därför en plan i verket att lura av trion hela företaget.

Samtidigt i den tjusiga takvåningen, vägg i vägg med fabriken, har Bertas systrar Ditte (Jennie Rosengren) och den höggravida Nora (Linnéa Lexfors) samlat sina familjer för att förbereda dopet av Dittes och hennes barske men kärleksfulle make Major Håårds (Pär Nymark), lille gosse. Men mitt i alla förberedelser börjar systrarna ana att något inte stämmer med den nye direktören och bestämmer sig för att stoppa bedragaren!

Att lura en lurendrejare visar sig vara allt annat än lätt. Och när Bergman samtidigt försöker fria till Berta, bebisen rymmer och den lättskrämda församlingsassistenten Rakel (Annika Andersson) övertalas att förföra direktören på uppdrag av systrarna – då är cirkusen igång. Brännvinet flödar, förvirringen är total och ingenting går enligt plan!

Det blir en fartfylld skrattfest med galna upptåg, skruvade karaktärer och en historia fylld av galna missförstånd och förvecklingar! Möt en stjärnspäckad ensemble: Annika Andersson, Mikael Riesebeck, Jojje Jönsson, Jeanette Capocci, Peter Gröning, Jennie Rosengren, Linnéa Lexfors och Pär Nymark.

Frieri, lurendrejeri och kaos! – Välkommen till en sprillans ny föreställning och höstens stora skrattfest Kalabalik i fabriken.

ÖVRIG INFORMATION

Ytterdörrarna öppnar:
14:30

Garderob:
För allas trivsel och av säkerhetsskäl är ytterkläder ej tillåtna i salongen och skall hängas in i garderoben. Pris: 30 kr betalas med Swish.

Servering:
Vår servering öppnar samtidigt som ytterdörrarna.

Du kan också förbeställa din mat och dryck i samband med ditt biljettköp.

Rullstolsplats:
Rullstolsplats är inklusive en fri ledsagare. Dessa platser bokas enklast direkt via denna webbshop.

Ummikkos – Om att förlora rötter och att ta dem tillbaka

En vinterkväll sitter Jonna i sin nyköpta gård och försöker lära sig meänkieli, farfars språk, det hon aldrig fick lära sig som barn. Språket farfar nu endast talar då blodproppen tagit svenskan ifrån honom.
Utanför fönstret närmar sig Lasse. Han som en gång ägde samma gård, han som lämnade byn för många år sen, men som nu drivs tillbaka, av anledningar inte ens han själv förstår.
På andra sidan jorden grubblar Markus, Lasses son, på vad hans efternamn betyder, och varför han inte verkar kunna vänja sig med de nya ljuden i den nya stora staden.
Katarina minns kampen de förde på åttiotalet. Striden om språket, identiteten och kulturen. Den de förde mot årtionden av försvenskningspolitik och skam. Striden de till slut vann, men till vilket pris? Var det värt det?

Vad betyder ens rötter? Vad betyder ens ursprung, om man behövt lämnat kulturen bakom sig? Vem blir man om man inte fått lov till att tala sitt språk eller aldrig fått lära sig det? Och är det möjligt att ta sitt ursprung tillbaka?

Ummikkos är ett nyskrivet drama om tornedalingarnas strävan från fyrtiotalet fram till idag. Berättelser om personliga öden sammanvävda till en vacker, sorglig och omskakande historia om att kämpa, tvingas, eller vägra anpassa sig, om att ryckas upp från sina rötter.

Ett öde som delas av många Ummikkos världen över idag.

Ummikko är meänkieli för en person som inte talar omgivningens språk. Ett ord för tornedalingar, kväner och lantalaiset som inte har fått lära sig meänkieli.

Redan i foajén möts publiken av tornedalska upplevelser för alla sinnen. Tornedalsteatern har i uppdrag att skapa en kunskapshöjande utställning i samband med Ummikkos turné. 

Förrätten som utställningen kallas är en del av försoningsprocessen mellan staten och minoriteten.

OBS, utställningen pågår mellan 18.00-18.30 och är kostnadsfri utställningen är kostnadsfri men anmälan krävs. Du anmäler dig genom att lägga till artikeln ”Konstutställning Förrätten” i steg två vid köp av din biljett till föreställningen.

Rullstolsplats:
Rullstolsplats är inklusive en fri ledsagare. Dessa platser bokas enklast direkt vår denna webbshop

Kliv in i Emma Hambergs fantastiska universum när succéromanen blir teater. En befriande och inspirerande föreställning om kvinnokroppen, vänskap, kulturkrockar, att bejaka livet, friheten att få vara sig själv och göra som man vill!

När Emma Hamberg roman ”Je m’appelle Agneta” utkom 2021 var succén ett faktum. Berättelsen om en kvinna som slår sig fri från vardagens trista bojor och börjar njuta av livet rymmer både längtan och igenkänning. Boken har älskats av läsare och sålts i över 350 000 exemplar. Hösten 2024 blev den omåttligt populära ”Je m’appelle Agneta” äntligen teater, och vilken succé det blev! Det kvinnliga perspektivet står helt i fokus precis som i den tokhyllade boken. Huvudrollsinnehavarna Anna Granath och Bengt CW Carlsson möts på scen som Agneta och Einar.

”Je m’appelle Agneta” hade premiär 8 oktober 2024 på Rival i Stockholm och spelades under hösten även i Göteborg och Malmö. Under våren 2025 åkte föreställningen ut på en stor turné ute i landet. I Höst 2025 fortsätter den hyllade föreställning ut på ännu en stor höstturné. Varmt välkomna!

Rullstolsplats:
Rullstolsplats är inklusive en fri ledsagare. Dessa platser bokas enklast direkt via denna webbshop.