Pianokonsert med Ingrid Fliter

Robert Schumann skrev bara en pianokonsert, efter att ha slitit med genren i många år.  Men denna enda konsert blev också en av de mest älskade, spelade och inspelade världen över. 

På uruppförandet spelades konserten av den lysande pianisten Clara Schumann. Hon var ju också gift med kompositören, och hade uppmuntrat och närmast övertalat honom att färdigställa konserten. Vår solist  för kvällen är den argentinska pianisten Ingrid Fliter, som tidigare gästat Norrköpings Symfoniorkester.  

Anton Bruckners nionde symfoni blev hans sista, han dog mitt under arbetet med den. Symfonin rör sig i gränslandet mellan romantik och modernism. Bruckner var en skicklig organist, och många anar  orgelbrus i hans mäktiga musik.

Program

R SCHUMANN Pianokonsert
Paus 30 minuter
BRUCKNER Symfoni nr 9

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter, piano

Introduktion 30 minuter före konserten

18.00 hos oss med The Korngold Quintet

Pianokvintetter av Fauré, Tailleferre och Korngold. 

David Huang, piano
Paul Waltman, violin
Simona Bonfiglioli, violin
Jenny Augustinsson, viola
Erik Uusijärvi, cello

Dimtrij Sjostakovitjs Symfoni nr 10 är sprängfylld med dramatiska höjdpunkter, vackra melodier – och påtaglig smärta. Den store symfonikern levde hela sitt liv i det totalitära Sovjetunionen. Han sa själv att andra satsen var ett musikaliskt porträtt av Stalin. 
Konserten inleds med Peteris Vasks violinkonsert Distant Light som blivit en modern klassiker. Kompositören har beskrivit den som ”en sång, som kommer från tystnaden och flyter bort i tystnaden, full av idealism och kärlek, ibland melankolisk, ibland dramatisk.”. Solist är internationellt kända violinisten Vadim Gluzman.

Program

VASKS Distant Light, violinkonsert
Paus 30 minuter
SJOSTAKOVITJ Symfoni nr 10

Dirigent Andris Poga

Solist Vadim Gluzman, violin

Introduktion 30 minuter före konserten

Vi presenterar publikens favoriter. Önskade solister och önskade låtar. Du får vara med och rösta fram solister och låtar i samarbete med Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. 

Tillsammans med unga stjärnskottet, brittiska dirigenten Gabriella Teychenné bjuder vi på en konsert med highlights från film och musikal, operaarior och klassisk orkestermusik. 

Dirigent Gabriella Teychenné

Solister Meddelas senare

Elgars Violinkonsert var en succé vid premiären i London 1910 men har varit mer sällsynt på konsertprogrammen på senare år. I Norrköping har den bara spelats en gång tidigare. Kolja Blacher, tidigare konsertmästare i Berlinfilharmonikerna, är en entusiastisk ambassadör för detta storslagna verk. 

Program

ELGAR Violinkonsert
Paus 30 minuter
SCHUMANN Symfoni nr 3

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Kolja Blacher, violin

Introduktion 30 minuter före konserten

18.00 hos oss med pianisten Mats Jansson

Nya variationer för piano av 18 svenska tonsättare med pianisten Mats Jansson

I sitt projekt ”Diabellivariationer Då och Nu” har pianisten Mats Jansson beställt nya variationer från svenska tonsättare över Anton Diabellis lilla vals från 1819, samma tema som Beethoven utgår ifrån i sina 33 variationer op. 120 och som femtio österrikiska tonsättare och virtuoser komponerade variationer över efter att Diabelli skickat dem sitt tema och bett om en variation. Alla dessa 50 variationer samt Beethovens 33 gavs ut våren 1824 under samlingstiteln ”Vaterländischer Künstlerverien”

Nu, 200 år senare, har alltså 18 svenska tonsättare, på uppmaning av Mats Jansson, komponerat nya variationer över Diabellis tema och dessa nya variationer sätter den lilla valsen från 1819 i ett svenskt nutida ljus. Variationer av Anders Flodin, Anders Nilsson, Andrea Tarrodi, Anna-Lena Laurin, Bengt-Göran Sköld, Benjamin Staern, David Swärd, Emmy Lindström, Johan Hammerth, Johan Ullén, Lars-Åke Franke-Blom, Maria Lithell Flyg, Marie Samuelsson, Paula af Malmborg Ward, Peter Lindroth, Rolf Martinsson, Staffan Storm och Ylva Skog står på programmet.

Hela projektet genomförs med generöst stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse

Medverkande Mats Jansson, piano

18.00 hos oss

Kammarmusik med Musethica. Mer information om program presenteras seanare.

För fjärde året i rad samarbetar Norrköpings Symfoniorkester med den ideella organisationen Musethica Sverige vars syfte är att sprida konserter på högsta nivå till nya orter och publikgrupper samtidigt som musikerna får värdefulla erfarenheter i möten med en ny publik och utbytet med en musikalisk mentor. Läs mer om Musethica: sweden.musethica.org

En av årets stora körkonserter slår an franska tongångar – Poulencs Gloria, komponerat 1961, är inspirerat av Vivaldis musik och precis som den senares verk älskat av körsångare. Vid konserten får vi även stifta bekantskap med en annan högbegåvad fransk modernist: Lili Boulanger. Sibelius Okeaniderna och Stravinskijs Symfoni i tre satser gör detta till en omväxlande och färgrik upplevelse av 1900-talets musik.

Program

SIBELIUS Okeaniderna
STRAVINSKY Symfoni i tre satser
BOULANGER D’un matin de printemps
POULENC Gloria

Dirigent Emilia Hoving

Solist Karin Dahlberg sopran

Kör

Bel Cantokören
Musikaliska Sällskapets Kammarkör
Akademiska Kören i Linköping

Före konserten Introduktion 30 minuter före konserten.

En symfonisk resa in i spelmusikens världar

Sedan SCORE framfördes i Norrköping 2012 har produktionen vuxit till en av de främsta och mest hyllade spelmusikkonserterna internationellt, och har framförts såväl i Skandinavien och Europa som på andra sidan Atlanten. Spelmusiken är en levande och spännande genre med miljontals fans jorden runt. I SCORE tar vi er med er på en symfonisk resa in i dessa magiska världar med musik som spänner mellan det kraftfullt bombastiska till det vackert sköra. Förbered er på en fantastisk kväll för både den inbitne spelaren och den vana orkesterpubliken. Programmet bjuder på mängder av publikfavoriter som Super Mario, Assassin’s Creed, The Last of Us, Final Fantasy och Sonic the Hedgehog.

Den hyllade, svenska sopranen Sabina Zweiacker, med över 30 miljoner visningar på Youtube, medverkar i flera sånger från spel som Journey, Bloodborne och Skyrim. Som alltid presenteras konserten av producenten och initiativtagaren Orvar Säfström.

Dirigent Christoffer Nobin

Solist Sabina Zweiacker

Programvärd Orvar Säfström

Dvořáks Symfoni nr 9 och Bacewicz Pianokonsert

Vad vore en symfoniorkester utan de populära mästerverken som spelats i generationer och ständigt fängslar nya lyssnare? Antonin Dvořáks Symfoni nr 9 ”Från nya världen” är ett sådant verk. Den skrevs när Dvořák befann sig i USA och uruppfördes i New York 1893. Den blev en omedelbar internationell succé och var till exempel länge den mest spelade symfonin alla kategorier i Royal Festival Hall i London. Den ansågs så universell att en inspelning av den togs med när astronauten Neil Armstrong som den första människan landsteg på månen 1969! 

Den svenske pianisten Peter Jablonski erövrade världen redan som tonåring. Han har uppträtt med de främsta dirigenterna och orkestrarna i världen. Innan paus kommer vi att höra honom i 1949 års pianokonsert av polska Grazyna Bacewicz. Denna dynamiska, mästerliga och kraftfulla musik finner då och då inspiration i folkvisor och danser.

Program

BORODIN På Centralasiens stäpper
BACEWICZ Pianokonsert
Paus 30 minuter
DVOŘÁK Symfoni nr 9 “Från nya världen”

Dirigent: Karl-Heinz Steffens

Solist: Peter Jablonski, piano