Ett verk som Norrköpings Symfoniorkester aldrig framfört tidigare är Gustav Mahlers Symfoni nr 6. Den tragiska, som är en ordentlig konfrontation med ödet. Symfonin är känd för sin komplexa struktur, den innehåller flera stilar och teman. Den har också ett enormt känslomässigt djup. Det är ett av Mahlers största verk och anses ofta vara en höjdpunkt för den symfoniska formen. 

Symfonin är också unik för att partituret förskriver en ”hammare”, i praktiken en träslägga, numera även kallad Mahler-hammare, som används för att uppnå en särskild effekt i den enorma finalsatsen. De tre hammarslagen skulle enligt Mahler signalera de ”ödets mäktiga slag” som hjälten (det vill säga Mahler själv), upplevde ”av vilka den tredje fäller honom som ett träd.” Det är en final som trots sitt mörker också innehåller mycket skönhet och kraft.

Program

MAHLER Symfoni nr 6

Samarbete med Östgötamusiken

Dirigent: Maxime Pascal

Introduktion 30 minuter före konserten

De stora romantiska violinkonserterna har ända sedan de uruppfördes älskats av konsertbesökare i hela världen. En av de mest spelade är Sibelius violinkonsert med sin unika nordiska klangvärld och halsbrytande tekniska svårigheter. Finska violinisten Elina Vähälä känner sin Sibelius som få andra.

Program

SAINT-SAËNS La nuit 
SIBELIUS Violinkonsert
Paus 30 minuter
SIBELIUS Tuonelas svan
DEBUSSY Nocturnes

Dirigent: Karl-Heinz Steffens

Solist: Elin Vähälä, violin

Kör: Damkör ur Norrköpings Vokalensemble och Östgöta Kammarkör

Introduktion 30 minuter före konserten

Laura Michelin i uruppförande

Ett uruppförande står i fokus för den här konserten. 

Britta Byströms första flöjtkonsert är skriven för solisten Laura Michelin, som är uppvuxen i Norrköping. Verkets titel Halkyoniska dagar anknyter till en myt från antikens Grekland. Enligt myten flyter kungsfiskarens bo på havet, och när fågeln ruvar sina ägg är havet lugnt.  

Före detta uruppförande får vi höra musik av den tyska kompositören Emilie Mayer (1812–1883). Hennes första symfoni hade urpremiär 1847. Det skulle komma att bli hela åtta symfonier under Mayers mycket produktiva karriär, som innefattar allt från kammarmusik till opera.  

Efter paus kommer mästaren Ludwig van Beethovens lekfulla åttonde symfoni, som skrevs samma år Emilie Mayer föddes – 1812. 

Program

MAYER Symfoni nr 1
BYSTRÖM Halkyoniska dagar, flöjtkonsert. Uruppförande
Paus 30 minuter
BEETHOVEN Symfoni nr 8

Dirigent: Chloé van Soeterstède

Solist: Laura Michelin, flöjt

Introduktion 30 minuter före konserten.

Kammarmusik med musik av Dvořák och Dohnányi.

Musiker i närbild – 18.00 hos oss 

Kortare kammarkonserter där våra musiker har valt innehåll och ibland bjuder in gäster till musikaliska samarbeten. De är perfekta att slinka in på efter dagens aktiviteter. De är ungefär en timme långa, vanligtvis på en onsdag i De Geerhallen.

Medverkande

Micke Wenhov, violin
Sonja Vrieze, violin
Nanako Akai, viola
Kristina Winiarski, cello 
Mats Jansson, piano

Festlig galakonsert på trettondagsafton

En gyllene och festlig inledning på det nya året. Före konserten serverar vi  ett glas mousserande vin, alternativt alkoholfritt bubbel, och konfekt. Det ingår i biljettpriset.

I konserten får du höra uvertyrer, arior och duetter ur operans värld samt valser, polkor och marscher av Johann Strauss med flera.

Program meddelas senare

Dirigent: Per-Otto Johansson

Solister: Christina Nilsson, sopran, Michael Weinius, tenor

Ingen introduktion före konserten.

En magisk julsaga för hela familjen

Nötknäpparen är baserad på E T A Hoffmanns hemlighetsfulla saga om en nötknäppare som kommer till liv och tar med sig en ung flicka till en magisk värld med levande leksaker. I vår tappning möts dansgruppen Legacy Family från Hageby hus och Norrköpings Symfoniorkester i en magisk julsaga för hela familjen. Huvudpersonerna – Klara och nötknäpparen – dansar sig igenom julens värld till den välkända musiken. Hoffmanns saga är förlaga till Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892.

Musik ur Tjajkovskijs Nötknäpparen.

Legacy Family är ett professionellt danskollektiv i Norrköping, med målet att sprida dansglädje för alla generationer. De håller till på Hageby Hus Fritidsgård och Stage Skandia i Norrköping. 

Dirigent: Christoffer Nobin

Koreograf: Pascal Behnan

Berättare: Tanja Kaitaniemi

Medverkande: Danskompaniet Legacy Family från Hageby hus

Julkonsert med Norrköpings musikklasser

Kom och njut av en stämningsfull julkonsert där Norrköpings Symfoniorkester möter Norrköpings musikklasser. 150 körsångare bjuder tillsammans med orkestern på klassiska julsånger som får dig att glömma julstressen för en stund.

Dirigent: Christoffer Nobin

Körer: Norrköpings Musikklasser

Musiker i närbild – 18.00 hos oss i Bistron

En resa från mörker till ljus, från en gotisk skräckhistoria av Caplet via ett kort eftertänksamt stycke av Mozart till ljuset i Jean Cras kvintett. 

Medverkande

Annica de Val, flöjt
Delphine Constantin Reznik, harpa
Danial Shariati, violin
Sonja Vrieze, violin
Jenny Augustinsson, viola
Florian Erpelding, cello

Diktläsning

Stina von Sydow