Hoppa till innehåll
Östergren om östergren poster

Östergren om Östergren

23 september 2023

Flygeln

19:30

Priser

Från debuten som brådmoget underbarn i mitten av 70-talet, via det enorma genombrottet med Gentlemen på 80-talet, till dagens status som en av våra mest älskade berättare har Klas Östergren en särställning bland svenska författare. Nu skildras författarens liv och verk i föreställningen Östergren om Östergren som tas ut på stor sverigeturné och som den 23 september når Flygeln i Norrköping!

Föreställningen delar namn med samtalsboken från 2007 och är ett scensamtal med vännen och ständige förläggaren Stephen Farran-Lee. Där boken kronologiskt gick igenom Klas Östergrens bibliografi tar vi här avstamp i en rad betydelsebärande platser. Barndomens Lilla Essingen skildrad i böcker som Fantomerna och I en skog av sumak. Hornsgatan, encentral plats i den episka Gentlemen-sviten. Gamla stan, spelplats för såväl flera av Östergren historiska romaner som hans egen tid i Svenska Akademien. Biografi och fiktion sida vid sida.

Samtidigt tecknas en bild av det Sverige Östergren skildrat i sitt författarskap. Det är också ett samtal om författandets hantverk. Om oron som drivkraft. Om att tidigt lära sig disciplinen att varje dag skriva och i 50 år ta sig an det tomma arket. Nulla dies sine linea−inte en dag utan ett streck.

Förställningen förhöjs av musik inspirerad av Klas Östergrens litterära värld specialskriven och framförd av Mattias Alkberg. En i eget rätt kritikerrosad artist vars band The Bear Quartet tog sitt namn ifrån Östergrens Gentlemen. En cirkelslutning om något.

Klas Östergrens senast utgivna bok är romanen Större trygghet aldrig fanns (Polaris 2022).

”Att prata är en sak, att samtala är svårare. Att få något sagt är svårast av allt.Men man måste försöka, så länge någon orkar lyssna.”

– Klas Östergren

Handikapplats samt ledsagare bokas genom biljettkassan på 011-155100

Ytterligare information

ArrangörParaply och United Stage
Biljettsläpp27 mars 2023

Sätt lite extra guldkant på er upplevelse

Glöm inte att boka ett mat- och dryckespaket för en oförglömlig upplevelse!

ikon för brevlåda

Få nyhetsutskick på våra event, prenumera här!

Nyheter om evenemang