Hoppa till innehåll

SON – Monnakgotla & Dalene

17 oktober 2024

De Geerhallen

19:00

Priser

Johan Dalene i Monnakgotlas violinkonsert

Tebogo Monnakgotlas violinkonsert har fått det poetiska namnet Globe Skimmer Surfing the Somali Jet. Titeln syftar till de segeltrollsländor som är beroende av den somaliska jetströmmen då de färdas över Indiska oceanen, och vars äventyrliga seglats nu hotas på grund av att ytvattnet värms upp. Stycket är skriver för Norrköpingssonen tillika världsstjärnan Johan Dalene som uruppförde violinkonserten våren 2023 tillsammans med Kungliga Filharmonikerna på Stockholms konserthus. Konserten är det andra verket i Tebogo Monnakgotlas serie av konserter som har klimatförändringar som tema.

Maurice Ravels infallsrika och humoristiska La Valse skrevs som en hyllning till valsen. Tanken var att verket skulle bli musik till en balett av den beryktade koreografen Djagilev, men verket refuserades och ledde till att Ravel sa upp bekantskapen med Djagilev. Musiken är gåtfull och dubbeltydig. Från mullrande slagverk och olycksbådande stråkar till en vacker och ljus valsmelodi. Ravel beskrev det som att man i musiken kan urskilja valsande par i en ofantlig sal med en virvlande folkmassa.

Eldfågeln blev Igor Stravinskys stora genombrott och skrevs från början till Ryska baletten i Paris. Den bygger på olika slaviska folksagor och gjorde succé vid premiären år 1910 med den dramatiska, vackra och fantasieggande musiken. Stravinsky själv arrangerade senare om musiken till en orkestersvit.

Program 

Maurice Ravel La Valse
Tebogo Monnakgotla Violinkonsert – Globe Skimmer Surfing the Somali Jet
Paus
Igor Stravinsky Eldfågeln, svit (1919)

Dirigent
Damian Iorio

Solist
Johan Dalene violin

Före konserten
Introduktion kl 18.30

Biljetter

Biljettyp Pris

75-440:-

Ytterligare information

Längd Cirka 2 timmar inkl paus
Arrangör Norrköpings Symfoniorkester
Åldersgräns Nej

Sätt lite extra guldkant på er upplevelse

Glöm inte att boka ett mat- och dryckespaket för en oförglömlig upplevelse!

ikon för brevlåda

Få nyhetsutskick på våra event, prenumera här!

Nyheter om evenemang

Fyll i din e-postadress och prenumerera på Louis De Geers Nyhetsbrev konsert