Hoppa till innehåll
Man med skägg och grått hår och glasögon

Börtz & Mozart

5 oktober 2023

De Geerhallen

19:00

Priser

Dirigent Patrik Ringborg

Solister

Daniel Carlsson, countertenor
Karl-Magnus Fredriksson, baryton
Johanna Rudström, mezzosopranRecitation

Recitation: Stina Ekblad och Hannes Meidal

Den här konserten går från mörker till ljus. Och med orkesterns på scenen står stjärnor som skådespelarna Stina Ekblad och Hannes Meidal, samt sångsolisterna Daniel Carlsson, Karl-Magnus Fredriksson och
Johanna Rudström.

Daniel Börtz slog igenom mot slutet av 1960-talet med de storslagna verken Voces och Symfoni nr 1, med sina blinkningar till Bruckner. Det är ju flera decennier sedan, och 2023 blir han 80 och hör fortfarande till en av de svenska tonsättare som känns mest aktuella. Vi framför hans trettonde symfoni. Den skrevs 2015–18 och uruppfördes av Kungliga Filharmonikerna i maj 2019, och är ett timslångt verk i tre delar för tre sångsolister (mezzosopran, countertenor och baryton), två recitatörer (en man och en kvinna) och orkester. 

Texterna består av tio avsnitt ur Kjell Espmarks (1930–2022) diktsamling Skapelsen. Espmark ägnar sig åt existentialistiska frågor om människans förhållande till naturen, och i dikterna möter vi gestalter ur historien, några anonyma och historiska. Skapelsen är aldrig avslutad, och bara människan kan påverka världen i en ljusare riktning. Musiken bär det svartaste mörker, men också den mildaste ömhet.

Konserten inleds med Mozarts 25:e symfoni, som han komponerade som 17-åring för exakt 250 år sedan i år. Inledningen på den här symfonin är ledmotiv i starten på Milos Formans flerfaldigt Oscarsbelönade film Amadeus från 1984, om Mozarts liv och verk.

Program

MOZART Symfoni nr 25
Paus 30 minuter
BÖRTZ Sinfonia 13

Introduktion 30 minuter före konserten med Tanja Kaitaniemi

Ytterligare information

Längdca 2 timmar inkl paus
ArrangörNorrköpings Symfoniorkester

Sätt lite extra guldkant på er upplevelse

Glöm inte att boka ett mat- och dryckespaket för en oförglömlig upplevelse!

ikon för brevlåda

Få nyhetsutskick på våra event, prenumera här!

Nyheter om evenemang