Två kvinnor säljer böcker från ett bord till flera personer

Bok och poddfestivalen

Intresset för böcker och poddar har aldrig varit större. Nu vill vi fylla ett tomrum på Östergötlands mässmarknad och vad passar bättre än en bok- och poddfestival i vintertid. En festival där gammalt möter nytt, där den gamla hederliga boken möter den moderna podden.

Är du intresserad av att delta som utställare? Maila till bokochpodd@ldgab.se

Utställare – Bok och poddfestivalen 2024

Erika Rockborn
Erika Rockborn är tillbaka med en gastkramande deckare i anrik miljö med den unga kriminalinspektören Alicia Lundberg. En fristående uppföljare till Författarmorden.

Allmänläkaren Erika Rockborn, född 1963 i Linköping, har skrivit trilogin Livmodermakt (2018), Modermakt (2019) och Egenmakt (2020). År 2021 släppte hon sin första spänningsroman, Författarmorden, i serien om kriminalinspektören Alicia Lundberg. Slottsmorden är andra boken i serien.

Magnus Carling
Kommer konstgjord intelligens ta död på mänskligheten? 

Innehåll: 

Magnus Carling berättar om varför han tror att konstgjord intelligens är ett av de största hoten mot mänskligheten och om varför vårt sårbara digitala samhälle behöver mycket mer säkerhet. Magnus är aktuell med Svart Värld, som är tredje delen i hans trilogi om den svarta koden. Trilogin är en internationell thriller som har ett genomgående tema kring konstgjord intelligens och böckerna ifrågasätter om digitaliseringen har gått för långt.

Om Magnus Carling:

Magnus Carling, född 1973, bor i Göteborg och arbetar som Informationssäkerhetschef på ett globalt företag. Sedan 1995 har han arbetat med IT och sett utvecklingen som både fascinerande och skrämmande. Skrivandet har funnits med Magnus sedan tidiga tonår och han skriver i vitt skilda genrer. Han är aktuell med Svart Värld, som är hans åttonde bok. 

Erica Eklund
Erica Eklund är född och uppvuxen i Norrköping och debuterade med den självbiografiska romanen Jorden skälver, marken gungar på Ordberoende Förlag 2022. I september 2023 kom boken VÅGA skriva som är en bok om skrivande som fokuserar på alla de hinder som ofta ställer sig i vägen för den som vill skriva en bok. Den handlar om att komma över sina hinder, slå hål på osanningar och nå sina skrivmål. I sitt arbete som författarcoach och lektör driver Erica också podden vågaskrivapodden samt en medlemstjänst för författare.

Eva Moberg
Eva Moberg är lärare, född och uppvuxen i Norrköping. Efter att ha skrivit hela livet, gav hon 2022 ut en djupare feelgood med humor, ”Kärlek utan munskydd”. (Visto förlag). Boken utspelar sig mestadels i Norrköping. Nu skriver hon på tre olika deckare samt en pjäs. Med den sistnämnda underlättar att hon själv arbetat en del som skådespelerska. 

Ingrid Ljungström
Ingrid Ljungström tog tag i sin dröm att skriva i samband med att hon slutade jobba efter 45 år som sjuksköterska. Gav ut sin första bok Skuggbarnen i parken 2022 på Visto förlag, en barn och ungdomsbok. Så som titeln låter är det en historia med övernaturliga inslag, men skildrar även lite vardag på sent åttiotal. Skriver just nu på ytterligare en i samma genrer, den utspelar sig på tretiotalet i en fiktiv skogsbygd.

Pukkins
Vill ni hänga med på roliga och spännande äventyr? Då passar Pukkins böcker perfekt!
De är fyllda med roliga och färgglada handritade illustrationer. Det händer alltid något spännande i Pukkins värld där alla får vara med.
Nu finns det fem böcker om Pukkins och hans vänner! Böckerna är på 32 sidor och passar bra för barn i åldrarna 2-6 år. Pukkins – den röda pandan, är en stor favorit hos barnen, med miljoner visningar på YouTube.

Pukkins är skapad av paret Linda och Dennis Theux, som tillsammans driver företaget som skapar Pukkins värld, innehållande filmer, böcker, musik, gosedjur, appar och mycket mer! 

Historieskrivarna
Historieskrivarna är en nybildad förening i Norrköping med syfte att stimulera intresset för att skriva och publicera lokalhistoriska böcker om Norrköping och bli ett forum för lokalhistorisk kunskapsuppbyggnad. Verksamhet inriktas inledningsvis på att organisera ett aktivt nätverk för Norrköpingshistoriska fackboksförfattare liksom arrangerandet av en årlig lokalhistorisk litteraturmässa. Gemensamt för föreningens medlemmar är att alla nyligen har utgivit böcker som behandlat olika aspekter av staden Norrköpings historia: Peter Carelli, Per Filipsson, Göran Färm, Gunnar Hagberg, Peter Kristensson, Johan Perwe, Fredrik Schlyter och Ida Thyni.

Vintitj förlag
I början av sekelskiftet kom den fransk-kroatiske kulturvetaren Retreau Vintitj till Sverige och lät sig fascineras av hur mycket udda och intressant kultur svenskarna producerat utan att packa ihop det ordentligt i bokform. Han påbörjade ett projekt att samla texter från
singer/songwriters, tidningsspalter och dammiga bokhyllor för att ge ut på nytt. Tyvärr avled han hastigt i lateral epikondylit – diagnosen ställd av doktor Levander – utan att ha hunnit omsätta teorin i praktiken. Arbetet föll därför på oss – det vill säga Kalle Lind och Linus Kuhlin – som nu hedrar den gamle Vintitjs arv med ett förlag i hans namn.
Med Vintitj förlag hoppas vi kunna kasta ljus på delar av nöjeshistorien som varit perifert, svårtillgängligt och/eller fallit i glömska. Vår ambition är att under det här förlagets namn samla upp sådant som hitintills varit utspritt, återpublicera obskyra verk och sammanställa biografier över tanter och farbröder som stått på scen och framför filmkameror och sjungit små stumpar och dragit små skämtbitar.

Kerstin Bergman och Ann Gewecke – Två författare med nya spännande romaner som utspelar sig i Linköpingstrakten

Linköpingsförfattarna Ann Gewecke och Kerstin Bergman skriver för dig som gillar välskrivna deckare och historiska romaner med puls, tänkvärda teman och intressanta karaktärer. Anns debutroman ”Pennskaft och pessar” är ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform som skildrar starka kvinnoöden under 1920-talet, en tid då kvinnor började få allt större rättigheter och möjligheter. Kerstin presenterar sin nya Linköpingsdeckare ”Ekarvet” och de tidigare böckerna i Iris Bure-serien, ”Oskuld och oleander” och ”Förgätmigej”. Hon erbjuder dig också ”Swedish noir cocktails”, en nyskapande bok om svenska deckare och drinkar. Boken utsågs till en av världens bästa cocktailböcker vid Gourmand Awards i våras.

Kerstin Bergman är uppvuxen i Linköping och har bott i Norrköping, men är numera baserad i Lund. Förutom att vara deckarförfattare frilansar hon som deckarexpert – föreläsare, moderator, skribent, recensent, redaktör mm – är docent i Litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin.

Ann Gewecke är baserad i Linköping. Hon är yrkesutbildad lektör och manusutvecklare, men arbetar också som bildlärare och konsthantverkare inom keramik och textil. Hon debuterade som skönlitterär författare 2023 med ”Pennskaft och pessar”.

BRIGHTbooks förlag
Anna Kristensson och Pernilla Molander startade företaget BRIGHT of Sweden 2005. Med sina lärande modeller för NO-undervisning utnämndes de till Sveriges Kvinnliga Uppfinnare 2007 – och atommodellerna säljs nu till skolor över hela världen. De har utvecklat och designat egna spel – lärande barnspel i serien Sigma’s World Play & Learn, så väl som strategiska sällskapsspel som EXEO Duo och Geometry Strategy – som har vunnit priser och utmärkelser internationellt och tävlat i Mensa Mindgames.
2019 startade de BRIGHTbooks förlag som en del av företaget, där de ger ut sina egna lärande barnböcker – storslagna äventyr med den nyfikna apan Sigma och hans vän Pi, den smarta tjejen som är forskare och uppfinnare. Följ med upp i rymden och upptäck de spännande planeterna, eller ner under havsytan där en skattjakt blir till ett udda städa-havet-äventyr…  Läs & Lärventyr, helt enkelt!
Läs mer på www.brightbooks.se eller @brightbooksforlag på Instagram

Jeanette Niemi är författare, utbildad skrivpedagog och professionell coach som inspirerar och hjälper författare att skriva sina böcker sedan 2010. I Bokskrivarakademin erbjuds kreativa distanskurser från idé till färdigt bokmanus. Som pedagog fokuserar hon på skrivglädje och att våga skriva det som vill skrivas. Skrivprocessen är ofta ensam och utmanande på många sätt. Skriv! – en skrivarfamilj, är skrivgemenskapen som stöttar dig i ditt skrivande.
Hon driver också podden Skrivradion, sedan 2015, som görs för dig med skrivlust och författardrömmar. Låt dig inspireras av författarsamtal om skrivprocess och skrivliv. Författarskapet består av såväl prosa som sakprosa. Tre böcker om att skriva, sex novellantologier och en antologi som hjälper dig navigera genom rädslor och skapa ditt drömliv. www.BokskrivarAkademin.se Instagram: @Bokskrivarakademin

Angela Rizzo
 är bosatt i Solna men har solvarma, lyckliga sommarminnen från sin mormors och morfars gula hus i Värmland där hon var sommartös under uppväxten. 2022 debuterade hon med romanen Hjärtat talar grekiska, en het feelgoodroman som utspelar sig på en ö i södra Grekland. I år är hon medförfattare i två antologier:  
Familjeband – en hjärtevärmande antologi om gemenskapens kraft 
Klaus – i en värld av propaganda är sanningen alltid en konspiration. En annorlunda julantologi om konspirationer och onda avsikter. www.angelarizzoforfattare.com Instagram: @angelarizzoforfattare

Local Hero podd
Podden handlar om att lyfta eldsjälar och förebilder. Att inspirera människor.  De bryter lite normer och ta upp tabubelagda ämnen.  Vi lyfter alla slags yrken och lyfter det lilla och det stora. Vi har haft kändisar också men det ska inte ta över podden. Vi ser kändisar precis som vanliga människor som har vanliga jobb. Vi tror också att förebilder och eldsjälar finns inom olika yrken. Vi vill lyfta också unga människor som redan har ett mål, en dröm och jobba med det som inspirerar andra unga vilsna själar.

Linda Jonsson Med sin bok som belyser frågorna kring tablett beroende kopplat till svenska sjukvården. I Sverige i dag finns det över 65 000 läkemedelsberoende och Linda var en av dem. Med sin bok vill hon visa att det går att vända sin historia att ta tillbaka ett liv som varit förlorat och bryta ett familjetrauma. Det går att ta sig ur ett beroende och hitta ett nytt sätt att leva. Det går att börja tycka om sig själv och därmed ändra sin självbild och bli en bättre version av sig själv. Att förstå sina överlevnadsstrategier gör att du inte längre lever för att just överleva utan kan börja leva livet som det faktiskt ska levas, med glädje och kärlek.

Camilla Smedberg är frilansande skribent, poddare, moderator och föredragshållare. Hon producerar två podcasts: Åtvidaberg i backspegeln och Åtvidabergaren. Hennes starka intresse för lokalhistoria och spännande berättelser kommer till uttryck i hennes två romaner Huset vid Kyrkgränd och Barnen i skogen. Båda böckerna utspelar sig i Åtvidaberg och kretsar kring en ouppklarad och dramatisk händelse i det förflutna. Genom att växla tidsperspektiv mellan dåtid och nutid avslöjas gradvis den rafflande sanningen. En viktig del i Camillas författarskap är även att ge liv till karaktärerna kring vilken historien bygger.

Bokbloggaren Susanne Abel ”Boksann” om Huset vid Kyrkgränd respektive Barnen i skogen: Camilla bygger upp en nyfikenhet och spänning hos mig som läsare; många hemligheter avtäcks bit för bit. Både karaktärer och handling känns genuina och trovärdiga. Trots att detta på alla sätt är en vuxenroman får jag Maria Gripe-vibbar. Boken gav verkligen mersmak, och lämnade ett tomrum efter sig när jag avslutat den.”/”Samma varma känsla infinner sig även i den här boken, där Camilla Smedberg ännu en gång varvar nutid med ett historiskt skeende. Både miljöer och karaktärer är fint gestaltade, Åtvid och dess omgivning känns nästan som en karaktär i sig. Kärlek till, och stolthet över, orten och dess omgivning lyser igenom och bidrar starkt till känslan. Camilla tecknar också varma personporträtt som gör karaktärerna lätta att ta till sitt hjärta. Det märks att hon bryr sig om dem och flera av dem sticker ut lite extra.”

Susanne Brijker
Med humorn som verktyg
Allvar, djup och svärta balanseras med humor, värme och oförglömliga karaktärer i feelgood-romaner som sticker ut. Den objudna hyresgästen (2023) Mira fejkar betyg och fuskar till sig ett jobb inom hemtjänsten. I smyg flyttar hon in hos Ingrid som alla tror är dement. Mannen som hyrde en familj (2019) Från styrelserummet till äldreboendet. När surgubben Gustav får en stroke bestämmer han sig för att hyra en familj.

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång, men bor idag strax utanför Grythyttan. Hon är palliativ sjuksköterska, men har innan dess bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och gästforskat några månader vid Princeton University i USA. Hon debuterade 2019 med den tragikomiska feelgoodromanen Mannen som hyrde en familj som blivit en stor succé. Susanne anser att skriva är som att träna – skönast när det är klart.

Josephine Lindqvist
”Trollbruden” utspelar sig i modern tid samtidigt som den behandlar folktro och nordisk mytologi. Lilith blir lämnad innan sitt bröllop och för att hantera krisen åker hon till sin farmor i Dalarna. Där visar det sig att märkliga försvinnanden sker ute i skogarna. En dag blir Lilith bergtagen av trollet Ivar. Hon hamnar i en parallell verklighet där hon får möta olika slags väsen. Hon får också ny kunskap om vem hon är och vad hon måste göra för att förhindra Ragnarök.

Josephine Lindqvist är född 1989 och bor i Stockholm. Trollbruden är hennes debutroman och har bland annat beskrivits som en ”verklighetstrogen saga”.  På sociala medier går hon under namnet @thelightelf 

Michèle Glatthard
Lövjekarlens vandringar är en historisk romanserie som utspelar sig under häxförföljelsens tid. Läsaren får följa en lövjekarl, en ört- och läkekunnig man, igenom hans liv, träffa de människor han älskade och de som hatade honom. Följ med igenom dimman och låt älvorna bjuda dig till dans till Näckens spel.

Michèle Glatthard är uppvuxen i Schweiz, vid vattenfallet där Arthur Conan Doyle lät Sherlock Holmes dö. Deckare har dock aldrig varit någon favoritgenre. Däremot har fantasy och de gamla berättelserna om tomtar och väsen i skogen alltid lockat. Inte undra på att Michèle efter flytten till Sverige snart förälskade sig i svensk folktro och historia. Till vardags är Michèle språklärare och gruvguide, där hon gärna samspråkar med gruvrået lite då och då. ”Bärnstenar i vattnet är en av de allra starkaste böcker jag någonsin har läst. En av de vackraste världar jag fått uppleva. Den här boken är magi.”

Jonna Björnstjerna har skrämt barn sen 2007, bland annat med sina otäcka bilderböcker om Den underbara familjen Kanin. Hon har blivit översatt till många språk och vunnit flera priser för sina böcker, bland annat Barnens Bokjury, Nextory Awards och Carl Von Linné-plaketten. På mässan säljer hon signerade böcker och affischer, samt hjälper aspirerande barnboksförfattare med tips och trix i samband med sitt föredrag om hur en bilderbok blir till. 

Eva Cox som är uppväxt i Norrköping är socionom, beteendevetare och politiker. Hon har arbetat som kurator på Vrinnevisjukhuset, socialsekreterare och journalist. Hennes debutroman som gavs ut på Lava förlag i maj är inspirerad av Madeleine McCann som försvann spårlöst i Portugal 2007.

Familjen Darcys efterlängtade semester till Portugal slutar på ett katastrofalt sätt innan den ens börjat. Samma kväll som de kommer till semesteranläggningen i Praia da Sol försvinner deras treåriga dotter Olivia. Trots intensiva polisinsatser lyckas man inte hitta ett endaste litet spår efter henne. Benjamin och Emma reser helt förkrossade tillbaka till England där de anställer två privatdetektiver som får uppdraget att hitta Olivia. Har någon rövat bort henne? Var finns hon? Lever hon?

Helén Varenius bor i Göteborg. Hon vill med sin självbiografiska roman och sin antologi synliggöra den idag nästan helt undanskymda frågan om syskonvåld i samhället, samtidigt som de också ska kunna fungera som tröst, kunskapskälla och motivation för andra utsatta att ta sig ur sin egen misshandelssituation. Helén arbetar också som konstnär och har bland annat ställt ut i Falköping, Bornholm och Marstrand.


Information:

När?10:00-16:30 den 27/1 2024
Var?Louis De Geer

Bilder från festivalen 2023

Bilder från Bok- och poddfestivalen 2023. Där vi gästades av Anna Jansson, Stefan Einhorn, Atilla Yoldas, Therese Boman, Carina Burman. Oscar och Fredrik, SMHI-podden, Parken Södra, Dinter utan filter och många fler. Foto: Jülide Yoldas