Värmekyrkans Kulturnatt 2019

28
sep
28 sep

19:00
Värmekyrkan
Fri entré

Längd: Ca 5 h
Åldersgräns: 18 år
Arrangör: Louis De Geer

En helkväll med tre legendariska Norrköpingsband på scen!

* Northern UpBeat * 23Till * Benny and the Bangers feat. Assars Brass & Friend

19:00 Värmekyrkans dörrar öppnas.
Norrköpings Bryggeri är på plats med sin pop-up bar.
Tatuerare från Lucky 7 och gänget från To Decay, som har ascoola designprodukter i sitt sortiment, finns på plats.

Hur ser spelschemat ut under kvällen undrar de nyfikna … så här ser det ut:

19:45: Alexandra Jardvall
20:00 – Northern UpBeat
21:15: Alexandra Jardvall
21:30 – 23Till
22:45: Alexandra Jardvall
23:00 – Benny and the Bangers feat. Assars Brass & Friend

Fri entré!
Åldersgräns: 18 år

Alexandra Jardvall:
Vi är glada att presentera Alexandra Jardvall som kommer genomföra tre akustiska set under Kulturnatten.
Alexandra Jardvall hade sitt första betalda gig 1987, hon gick på musikskolan Södra Latin och efter examen 1992 jobbade hon både som musiklärare och artist. Hon var medlem i flertalet olika musikaliska konstellationer, däribland duon “Lena & Alexandra”. Duon flyttade till Lofoten 1997 och gjorde mer än 500 gigs i Nord-Norge.
1999 återvände Alexandra till Sverige och bosatte sig i Norrköping. År 2000 började Alexandra spela helt solo och 2002 började hon spela på Viking Lines fartygen, vilket hon gör än idag.
Alexandras debutalbum “As Good As It Gets” släpptes i slutet av 2009. Denna country-pop/rock-release innehåller nio originallåtar och två covers, vilka hon tillägnar sin familj. Hon startade då också sitt egna skivbolag, Alexandra Music Studio 65, för att aktivera processen.
I slutet av 2014 träffade hon sångaren Pekka Ansio Heino, känd från det finska bandet Brother Firetribe. De började skriva musik ihop. Tio låtar, via sms-kontakt, tog bara några månader och det blev Alexandras nästa album “Aurora Skies”. Albumet släpptes slutligen digitalt den 1 september 2016. Liksom med det första albumet samarbetade Alexandra med gitarristen Richard Hauer, men hon tog också med sig andra jättar från bandet Hovet (Lars Winnerbäcks band) – Norpan Magnus Eriksson, Jens Back, Henrik “Kisa” Nilsson och Richard Krantz.
2018 åkte Alexandra på bejublad vår- och sommarturné med då “Så Mycket Bättre” – aktuella, Moneybrother a.k.a Anders Wendin. ‎I Dagens Nyheters recension skriver Nils Hansson om Alexandra “Ett fullblodsproffs i hela rösten”.
Alexandra turnerar oavbrutet över hela Norden, men har även spelat i bl.a. USA, Tyskland, England, Polen, Kosovo och Makedonien för att nämna några.

Northern UpBeat:
Ett band med stil och hjärta – det handlar om Northern Soul, musik som känns i magen, fötterna och i reptilhjärnan.
Northern UpBeat är ett niomannaband med både blås- och körsektion som består av en samling lokala musikrävar med rötter i band som Absolute Beginners, Cod Lovers, Gwen Stacys och Benny and the Bangers. Gemensamt för bandmedlemmarna är kärleken till Northern Soul, en musik- och danskultur som uppstod ur den brittiska modskulturen, ursprungligen i norra England under det sena 1960-talet. Northern Soul är en speciell stil inom den svarta amerikanska soulmusiken från mitten av 60-talet, som är baserad på det snabba upptempot som hörs i mindre kända låtar från bl.a. Motown Records och Stax Records. December 2017 släppte bandet en vinylsingel med låten ”Breakaway” på Vinylgossen – Sveriges minsta skivbolag – som är beläget i Norrköping.

“Northern UpBeat är en pumpande, frustande soulmaskin. Alla jobbar stenhårt, och inte en sekund slår man av på tempot. Det är soul med rockkänsla och punkattityd. Roger Källs vid micken dansar, skuttar och krälar till musiken. Blåsarna frustar och flämtar. Körtjejerna glittrar, glammar, körar och klirrar tamburin. Bas, trummor och gitarr bygger ljudslott…” [kultursidan.nu]

23Till:
23Till, hyperaktuella med senaste fullängdaren ”Shake It Baby!”, gästar Värmekyrkans Kulturnatt för andra året i rad!

Kanske kan man kalla det en utökad tradition. De senaste åren har 23Till lockats fram ur dvalan med ojämna mellanrum. Nu är det dags igen – på Kulturnatten i Värmekyrkan! Bättre kan det knappast bli för ett av Norrköpings mest legendariska band.
Det är över 25 år sen och den svenska 90-tals punken hade precis exploderat och banden fanns överallt.

Sett så här i backspegeln var det en spretig rörelse rent musikaliskt. Ett av de mest respekterande banden från denna era är ett bra bevis på det. 23Till var såklart punk på ett sätt men egentligen lika mycket frustande rock´n´roll och röjig powerpop. Bandet gjorde de svenska scenerna osäkra runt om i landet och släppte låtar som Balladen om Olsson, Sista Supen och Procedomani. Alla på sitt sätt idag en del av ett musikaliskt arv och mångas uppväxt och första stapplande steg som vuxna.

Sedan 23Till självmant slängde in handduken 1996 var de länge en djupt sovande cell men 2013 dök bandet plötsligt oväntat upp som en av akterna på den stora norska punkfestivalen Kanalrock. Snabbt följde bejublade framträdanden på Debaser i Sthlm och Dynamo i hemstaden Norrköping.

Årets därpå var de en av huvudakterna på festivalen Munken in The Park (Nkpg) inför tusentals besökare och de som var på plats på ett knökfullt Münchenbryggeriet när skivbolaget Beat Butchers firade 30 år senare på hösten har väl knappt hämtat sig än. Gensvaret när bandet åter stod på scenen var enormt.

2016 innebar en bejublad miniturné med bästa kompisarna från förr Tuk Tuk Rally.
Några väl utvalda spelningar per år har det blivit sedan dess och nu alltså återigen dags för en sällsynt Norrköpingskonsert. Det händer inte ofta så ta vara på möjligheten!

Benny and the Bangers feat. Assars Brass & Friend:
Benny and the Bangers är ett band med en samling unga farbröder som spelar så kallade “covers” precis som landets symfoniorkestrar gör, fast inte klassisk musik i den meningen. Vi inriktar oss nödvändigtvis inte på de för tillfället aktuella listettorna utan på lite äldre material som framför allt vi själva tycker om.

Bandet har existerat sedan 1984 och de senaste 14 åren med dagens manskap. Under åren har BATB samlat på sig en repertoar bestående av ca 200 låtar. Grundstommen i bandet är bas, gitarr, trummor samt två leadsångare. Sedan 1993 är manskapet utökat, när omständigheterna tillåter, med en blåssektion i “Assars Brass” (sax, trumpet, trombon).
Assar Gunnarsson själv har emellertid med all rätt tagit pension och ersatts med Jörgen Carlsson vid trombonen som även återfinns i reggaebandet Kalle Baah. Trumpet blåses av ytterligare en rastaman som heter Johan Wester och saxofonen hanteras av “grammis” Jocke Westman som också finns i Spånka NKPG:s laguppställning.

Repertoaren har sin tyngdpunkt i rythm´n´blues, rock´n´roll, boogie, blues och soul från 50- 60- och 70-talet med många av de klassiska hitsen och många som borde varit hits.
Artister som Delbert McClinton, ZZ Top, Rolling Stones, The Who, The Blues Brothers, Fabulous Thunderbirds, Chuck Berry, Rod Stewart, Creedence Clearwater Revival, Roomful of blues, Eric Clapton samt många fler förekommer allt som oftast på spellistan för en kväll.

BATB har även kompat och turnerat med andra svenska artister som t.ex. Owe Törnqvist, Mats Ronander, Björn Wallde & Svante Grundberg.

2007 gick tyvärr bandets ena sångare Rogga Andersson bort. Saknaden är stor. Benny and the Bangers lade också under 2007 bandet på is tillsvidare men återuppstår nu, för andra året i rad, under Värmekyrkans Kulturnatt 2019.

Du kanske också är intresserad av

Fåtal platser kvar

19:00 Flygeln
19:30 De Geerhallen
Alla evenemang