SON – Nordiska klanger

9
maj
9 maj

19:00
De Geerhallen
50-340 kr

Längd: Ca 2 h (inkl paus)
Biljettsläpp: 15 augusti 2018

Köp biljett

Hanna Husáhr sjunger Grieg

Stenhammarsolist
Hanna Husáhr, en av vårt lands främsta sopraner i den yngre generationen och mottagare av bland annat Mozartpriset vid Wilhelm Stenhammar International Music Competition 2016 och Birgit Nilsson-stipendiet 2017, är en av solisterna vid säsongens sista abonnemangskonsert. Få tonsättare har väl lyckats hitta den nordiska tonen som Edvard Grieg. Han komponerade inte många rena orkesterverk, men desto fler odödliga sånger, av vilka vi här får höra några.

Anton Edvard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet. Men därefter har han totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör vi SONs egen harpist Delphine Constantin Reznik.

Praktverk som final
Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han:
”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema): svantemat.”

Dirigentbyte: Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska.

Levande musikarv
Kvällens framförande av Anton Edvard Prattés Harpkonsert har möjliggjorts genom Kungl. Musikaliska akademiens stora satsning Levande Musikarv. Editör för notutgåvan är professor Anders Wiklund.
En stor del av den äldre svenska konstmusiken är i dag otillgänglig eftersom notmaterial saknas eller är i så dåligt skick att det är oanvändbart. Genom arbetet inom Levande musikarv blir nu musik från flera århundraden fritt tillgänglig för musiker både i Sverige och utomlands. Syftet är att tillgängliggöra den dolda svenska musikskatten och göra den till en självklar del av konsertrepertoaren.

Levande Musikarv kan nås på http://levandemusikarv.se  Där finner ni en databas med fyllig information på svenska och engelska om musik och tonsättare samt fritt nedladdningsbara notutgåvor.

DIRIGENT Rumon Gamba
SOLISTER Hanna Husáhr sopran, Delphine Constantin Reznik harpa

PROGRAM
Sibelius Andante festivo
Grieg Sånger
Pratté Harpkonsert
Sibelius Symfoni nr 5

Introduktion kl 18.30 med Stig Jacobsson.

Löjromstallrik med Champagne i champagnebaren Upstairs

Boka löjromstallrik

Pausmeny

Bokning är inte längre möjlig. Pausmeny kan bokas senast kl. 14:00 dagen innan evenemanget.

Du kanske också är intresserad av

No items found
Alla evenemang